Skip to content →

Нестримне прагнення авторитарної диктатури

Хочу прокоментувати один із навколополітологічних оглядів – “Пане Ющенку, де ви були 5 років?“, нещодавно опублікованому на www.zaxid.net. Чому саме його? По перше, він викликав досить потужний і схвальний резонанс насамперед у “помаранчевого в минулому” електорату. По друге, претензії до нинішнього президента добре ілюструють вимоги до майбутнього голови держави. Нажаль, за браком часу, не зміг це зробити оперативно, тож пишу зараз. у формі текстологічного аналізу.

_______________________________

“Він уже не бездара, не політичний імпотент, не слабак, не розмазня – яким усі ці 5 років його вважала Галичина.”

Майбутній президент має бути сильним, “крутим”. Великий “двір” обирає “вожака” – того, який зможе у будь-якої миті “набити морду” іншим претендентам і тим самим міцно тримати встановлену ієрархію.

“Він усе скурпульозно записує, всі прізвища грабіжників, викриває їх, калькулює завдані збитки, веде реєстр награбованого – і нічого не робить. Просто спостерігає і систематизовує. Я ж хочу нагадати, що президент у своєму безпосередньому розпорядженні має всі спецслужби, всю міліцію, всю прокуратуру.” […] “Що зможе президент, якщо навіть справа про замах на його життя безнадійно захована в прокурорській шухляді?”

Автор дивується – чому Президент не узурпував судову гілку влади? Адже необхідність у її узурпації – це самоочевидні речі. Чому міліція та спецслужби не стали його особистим військом? Адже це значно підвищить ефективність президентських рішень.

“за своєю внутрішньої конституцією не міг бути президентом, не може бути президентом і ніколи ним не зможе стати.” […] “Ющенко – це трагедія української націонал-демократії.”

Не може бути президентом України людина без авторитарних прагнень та відповідних дій. Зміст націонал-демократії полягає у тому, щоби законним шляхом привести до влади авторитарного диктатора (чи я помилився – можливо саме авторитаризм і є змістом націонал-демократії?).

Показовою є також запропонована таблиця з порівняннями передвиборних обіцянок та досягнутих результатів. Розберемо її повністю:

Крок Що отримали Коментар Litteralis
Створити 5 млн робочих місць За даними Міжнародної організації праці, майже 10% активного населення України – безробітні. Автор мав би порівняти відсоток безробітних 2004-го і 2009-го, або ж «обіцяну кількість робочих місць» і «створену кількість робочих місць». Цифри 5 млн. та 10% (5 та 10) можуть створити у читача враження, ніби Президент зільнив 5 мільйонів людей. Державний комітет статистики України фіксує щороку скорочення кількості безробітних від 1999 до 2007, зростання безробіття у 20081 (очевидно, через економічну кризу) і вже наприкінці 2009 року спостерігаємо повернення позитивної динаміки2.
Забезпечити пріоритетне фінансування соціальних програм 82% українців вважають себе бідними. Мінімальна зарплата, пенсія і прожитковий мінімум у країні не перевищує 80 доларів (один із найнижчих показників у Європі). Відсоток персональних уявлень, загальне порівняння з іншими країнами – і жодних даних про динаміку змін соціальних виплат власне в Україні. За приклад наведемо конкретні цифри стосовно пенсійного забезпечення: за період 1999-2004 середня пенсія збільшилася втричі і у 2004 р. складала 182 грн, за період 2004-2009 вона збільшилася майже в 5 разів і у 2009 р. складає 898 грн.3
Зменшити податковий прес У країні існує 90 видів податків (тоді як у Європі – 18-20). За якістю податкової системи Україна посідає у світі третє місце з кінця – 181-ше. Держава ліцензує понад 2500 видів діяльності. На одне підприємство припадає 54 перевірних інстанцій Знову ж, чому не зроблено порівняння із ситуацією до 2005 року? Маємо сумнів, що більшість читачів настільки добре обізнані з податковим законодавтвом і змінами в ньому, що можуть сприймати такі дані як «само собою зрозумілі» аргументи не на користь чинного Президента.
Змусити владу працювати для людей, провести рішучу боротьбу з корупцією Шкала корумпованості міжнародної організації Transparency International: 10 балів – немає корупції і 0 балів – тотальна корупція. Україна має 2 бали. Тобто за крок до тотальної корупції Боротьба з корупцією – це завдання відповідних органів, будь яке втручання в роботу яких є прямою узурпацією влади.
Створити безпечні умови для життя людей Країна займає 4-те місце зі смертності внаслідок ДТП і 2-ге місце зі смертності пішоходів. Збільшився на 39,6% травматизм на виробництві зі смертельним наслідком. Країна очолює Європу за рівнем поширення ВІЛ-СНІДу та туберкульозу. Динаміку смертності у ДТП не знайшов (нас цікавить саме динаміка, бо хронічне відставання показників від світових лідерів абсолютно нічого не говорить про покращення/погіршення ситуації на дорогах України), Держкомстат свідчить4, що кількість загиблих від «зовнішніх причин смерті» з 2005 по 2008 рік зменшилася на 12,3%.
Захистити цінність сімї, повагу до батьків і права дітей 62,2% сімей не мають дітей узагалі. 40% дітей в Україні вважають, що їхні права порушуються рідними та близькими (дані ЮНІСЕФ) З 2004 по 2008 рік коефіцієнт народжуваності на одну жінку зріс з 1,22 до 1,465. У 1999 році він був 1,12, у 2002 – 1,13.
Сприяти духовності, зміцненню моральних цінностей 63% українців стверджують про різкий занепад моралі в країні (Центр Разумкова) Важко коментувати абстрактні поняття.
Сприяння розвитку українського села 7 млн осіб мають неоформлене державним актом право власності на землю. На підтримку тваринництва і рослинництва передбачено коштів у 5,4 разу менше, ніж торік. На здешевлення кредитів – у 3,5 разу. Ким і де передбачено?
Підвищити боєздатність армії, повагу до людей у погонах Рівень фінансування армії – 0,78% від ВВП – найнижчий показник у Європі. Зарплата контрактника – 800 грн Цитуємо офіційний сайт контрактних ЗС України: «грошове забезпечення у середньому складає від 850 до 1500 грн»6. Також нагадаємо, що служба в контрактних військах є добровільною.
Проводити зовнішню політику в інтересах народу України НАТО та ЄС: уже ніхто нікуди не іде… Без коментарів.

Хочу підкреслити, що мова не йде про те, чи виконав чинний Президент свої (загалом популістські) обіцянки, а в тому, як і що критикується. Це критика критики, спроба показати чим саме не задоволені люди, що віддавали свої голоси за Ющенка у 2004 році.

Відкладається на майбутнє детальний аналіз інформаційного фону, який існував в Україні у 2005 – 2009 рр., але очевидним є те, що велика частина (я впевнений що абсолютна більшість, але це ще потрібно довести) критики була саме такою, як вищенаведена стаття – вимоги робити те, що не входить в компетенцію Президента, перекручення та просто некоректне використання фактів (не обов’язково навмисно, часто-густо через непрофесійність, “за інерцією”). Регулярні, систематичні порівняння з Європейський Союзом, чиї показники в економіці, соціальній сфері тощо апріорі набагато кращі за українські (але ж це не означає що немає позитивної динаміки всередині країни!) сворюють у читачів враження тотального занепаду і деградації, постійний “фон” колапсу української державності, хоча насправді країна з року в рік розвивається темпами набагато потужнішими за більшість країн ЄС.

Сама строкатість вимог (Президенту закидалося все – від зупинення роботи низки підприємств до поганого освітлення в окремому під’їзді) змушує констатувати недозрілість громадянського суспільства і тяжіння до авторитарної влади, яка мусить “відповідати за все”, бо розбиратися в нюансах політичної системи, складнішої за “цар-холопи” виявилося занадто складно. Численні українські аналітики та політологи були в ці роки прапороносцями майбутньої диктатури, не роблячи аналізу повноважень різних гілок влади у відповідності до чинного законодавтва, не пояснюючи населенню хто за що відповідає (дуже показові результати опитувань на кшталт “Хто відповідає за затримки у виплатах з/п?” з варіантами відповідей 1. Президент; 2. Кабмін; 3. Верховна Рада; 4. Мер міста; 5. Районна адміністрація; 6. Керівник підприємства. – Ніхто не знає! Ви знаєте?).

“Слабкий Ющенко створив суспільний гумус для потенційного автократа чи навіть диктатора.”

Комізм цієї фрази у тому, що власне сам автор статті вимагає диктатури і він же (разом із багатьма іншими) створює “гумус”, поширюючи риторично забарвленну паніку, перекручену та просто брехливу інформацію.

В той час, коли більшість у_минулому_помаранчевого електорату запитує у Президента “чому він не став нашим, проукраїнським диктатором, бо диктатура неминуча, але тепер ми можемо дочекатися диктатора проросійського“, я хочу запитати – “навіщо навмисно створюється паніка?”, бо саме інформаційний фон (не конкретні рішення посадовців, не окоремі показники) і був насправді тим, що “розвалювало країну”, принаймні систематично намагалося підготувати населення до цього.

Костянтин Левін, блог Litteralis.com

____________________________________________

1. Держкомстат. Динаміка зареєстрованих безробітних; Динаміка чисельності непрацюючого населення;
2. Держкомстат. Зареєстроване безробіття у 2009 році; Рівень безробіття по регіонах за 2009 рік;
3. Держкомстат. Середній розмір місячної пенсії та кількість пенсіонерів (1991 – 2009);
4. Держкомстат. Населення;
5. Держкомстат. Населення;
6. http://www.kontraktnik.mil.gov.ua/

Published in Політика

One Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Security Code: