Skip to content →

Державна політика пам’яті

Важливі пункти для програмного документу про нашу державну політику пам’яті, а ви прочитайте і запам’ятайте.

Тож:

1) Українці, серед інших народів, в лавах радянської армії брали участь в окупації Польщі 39-го року, були причетними до злочинів радянської системи проти польського народу в роки війни, а також були серед тих, хто тримав Польщу під радянською окупацією у повоєнні роки. Повстанський рух на Західній Україні під час Другої Світової був причетний до вбивства мирного польського населення. Ми просимо вибачення у польського народу і хочемо сказати, що ми добре пам’ятаємо і будемо надалі пам’ятати ці жахливі факти для того, аби ця прикра сторінка нашої історії ніколи не повторилися. Сподіваємося тепер і завжди в майбутньому на мирну співпрацю заради добра й процвітання наших народів.

2) Під час революції 1917-1921 рр., українці, серед інших народів, приймали участь у єврейських погромах. Також українці, серед інших народів, були на службі Вермахта і приймали участь у Голокості. Ми просимо вибачення у єврейського народу і хочемо сказати, що ми добре пам’ятаємо і будемо надалі пам’ятати ці жахливі факти для того, аби ці прикрі сторінки нашої історії ніколи не повторилися. Сподіваємося тепер і завжди в майбутньому на мирну співпрацю заради добра й процвітання наших народів.

3) Українці, серед інших, причетні до терору радянської системи проти народів, що опинилися в кордонах СРСР: азербайджанців, вірменів, білорусів, грузинів, естонців, казахів, киргизів, латишів, литовців, молдован, росіян, таджиків, туркменів, узбеків. Ми просимо вибачення у цих народів (окрім росіян, доки вони не припинять військову агресію проти нашої держави) і хочемо сказати, що ми добре пам’ятаємо і будемо надалі пам’ятати ці жахливі факти для того, аби ці прикрі сторінки нашої історії ніколи не повторилися. Сподіваємося тепер і завжди в майбутньому на мирну співпрацю заради добра й процвітання наших народів.

4) Українці, серед інших народів, причетні до злочинів радянської армії проти народів тих країн, які після Другої Світової війни опинилися в зоні окупації СРСР (т. зв. “Східний блок”). Також українці, серед інших народів, причетні до злочинів проти народів цих країн від 1945 р. до кінця 80-х років. Ми просимо вибачення у румун, болгар, угорців, чехів, словаків, німців, і хочемо сказати, що ми добре пам’ятаємо і будемо надалі пам’ятати ці жахливі факти для того, аби ці прикрі сторінки нашої історії ніколи не повторилися. Сподіваємося тепер і завжди в майбутньому на мирну співпрацю заради добра й процвітання наших народів.

Костянтин Левін, Facebook

Published in Історична пам'ять/політика

Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Security Code: