Skip to content →

Донбас як туристичний регіон

Влітку цього року, вкотре побувавши на Донбасі, ясно відчув усю привабливість регіону для туризму. Не для місцевого, звичайно, а для світового – для всіх шукачів екзотики, що завдяки розгалуженій авіа-мережі вже давно передивилися Ейфелеві вежі, Біг-Бени, побували в Нью-Йорку, Токіо, Москві, Шанхаї…

Унікальний регіон, плавильний казан, у якому, за задумом вождів, мала виплавитися модерна радянська пролетарська нація. Одноманітні похмурі міста, що миттєво виростали з-під землі, обступаючи родовища вугілля та гігантські заводські масиви. Ландшафт, змінений і наново створений людиною. Терикони, ці гірські хребти та поодинокі вежі посеред степу, що, обростаючи лісами, ховають таємниці кількох поколінь важкої праці, численних каліцтв та смертей. Затоплені шахти, навіки зупинені велетенські домни, міста-привиди, в яких майже не лишилося мешканців.

donbas 1

Пасажир потягу Харків-Львів не помітить зміни пейзажу за вікном, проїзжаючи майже черз всю Україну, але варто сісти на Суми-Луганськ, аби відчути всю інакшість степового промислового регіону – ландшафт змінюється на очах. Я їхав і мріяв про екскурсії по гектарах заводських площ, про реставровані і зроблені “під старину” плакати та символіку радянської епохи у відповідних місцях, а разом із тим – про нові можливості для депресивного регіону (альтернативу гастарбайтерству в Москві). Тож, надзвичайно приємно було побачити новину:

Після важкої аварії влітку 2008 року шахту імені Карла Маркса в Єнакієво повністю відновили, і тепер вона разом з двома закритими шахтами Центрального Донбасу увійде до так званого «Українського техноленду». Його створюють в межах туристичної програми на Євро-2012.

Під землею, на глибині близько 1000 метрів, можна буде побачити своєрідне технічне місто зі специфічною інфраструктурою, а завдяки справжнім експонатам – уявити й сам процес видобування вугілля. Відвідувачам музею запропонують ознайомитися з історією гірничої справи, подивитися парк скульптурних композицій з металобрухту.

Такого екстріму туристи більш не знайдуть ніде в світі, запевняють організатори проекту
[…]

donbas 2

Автори проекту впевнені, що залучення туристів дозволить вирішити соціальні проблеми шахтарських містечок. Історія показує, як старопромислові регіони, наприклад Рур в Німеччині, перетворюються на туристичні центри, каже в інтерв’ю «Німецькій хвилі» керівник проекту Костянтин Воробйов: «Відразу з’являються нові робочі місця, будуються готелі, дороги. Звичайно, ми розуміємо, що такий проект в першу чергу вирішить соціальні проблеми депресивних регіонів.»

Ми маємо свою Прагу, свою Велику Китайську стіну, своїх Сфінксів, адже людей в них найбільше приваблює одне – руїни епохи.

Костянтин Левін, блог Litteralis.com

Published in Регіоналізм

Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Security Code: