Skip to content →

Bronislovas Genzelis. The restitution of Lithuania’s statehood

Bronislovas Genzelis. The restitution of Lithuania’s statehood / Lithuanian National Museum, 2007, 112 pages

Bronislovas Genzelis. The restitution of Lithuania’s statehood

Праця Бронісловаса Ґензеліса, яку можна перекласти як “Повернення литовської державності”, – це короткий екскурс до історії суспільно-політичної думки Литви в період між поділом Польщі наприкінці XVIII століття і проголошенням незалежності країни у 1918-му році. “Це історичний парадокс – в той час коли національна самосвідомість в Європі міцнішала, Республіка Обох Народів втратила свою державність.” [12]

Показана еволюція уявлень про свій край і його майбутнє, поступовий рух від проектів відновлення Великого Князівства Литовського або навіть просто широкої автономії у складі відновленої Польщі, до переконання в необхідності створення національної держави в межах етнічного розселення литовців. Паралельно зі зміною уявлень про країну, показана й еволюція національної ідентичності (власне, її поява), а також зміна соціального походження активних діячів громадського руху (поступова демократизація на фоні ополячення і русифікації старої аристократії). Бронісловас також в загальних рисах показує вплив політики Російської імперії на ці процеси, і його непередбачувані наслідки.

З недоліків книги – дещо некритичний підхід до теми. Бронісловас Ґанзеліс – литовський філософ, громадський і політичний діяч, і можливо саме тому з історичного погляду книга справляє враження дещо спрощеної, позбавленої гострих кутів. Попри те, що розмаїття суспільно-політичних течій загалом показано, для читача все ж таки створюється дещо ідеалістичного картина невпинного поступу. Також майже ніяк не розкрито питання міжнаціональних відносин (наприклад, як литовський рух взаємодіяв з єврейським і польським на території Литви) у цей період.

Обсяг книжки замалий для того, аби детально розкрити всі деталі й нюанси, але вона цілком годиться в якості вступу до теми.

Костянтин Левін, Litteralis.com

Published in Книжкова полиця