Skip to content →

Катажина Квятковська-Москалевич. Вбити Дракона. Українські Революції

Вбити Дракона. Українські Революції

Катажина Квятковська-Москалевич. Вбити Дракона. Українські Революції / пер. з польськ. Андрій Бондар. — Львів: Видавництво Львівського медіафоруму, 2017. — 224 с.

Якби ці репортажі писала авторка з України, то вона б не написала їх так. Здається, неможливо весь час занурюватися у нюанси людських доль і найважливіших для країни подій, залишаючись виключно журналістом. Автором літературних текстів. Творцем слів. Вона б обов’язково почала свою власну війну, не шкодуючи сил на покарання винних. Шукала би докази. Закликала під стіни суду. На чергових виборах уже була б у партійному списку, або йшла самостійно по мажоритарці.

Натомість авторка з Польщі мала можливість зберігати дистанцію. Співчувати, проявляти емпатію, але не включатися у події. І ця невелика, але важлива відстань дозволила нам, в Україні, отримати проникливу й динамічну картину власного суспільства.

Книга надзвичайна. Не так навіть за обсягом зібраного матеріалу, як за кількістю найболючіших тем 2004-2014 років, висвітлених Катажиною. Розчарування у Помаранчевій революції. Міліцейське свавілля. Незаконна забудова столиці. Рейдерський захват приватних підприємств. Доля кримських татар. Врадіївка. Майдан. Одеса. Перші жертви війни.

І все це нанизано на реальні історії живих людей. Київського тренера з боксу. Луганського філософа з трупарні. Кримського татарина, що мріяв працювати у місцевому відділенні СБУ. Ірини Довгань, “жінки з-під стовпа”.

Майже у кожній з тринадцяти історій дракон з’являється з новою головою. І завжди знаходяться смертні, з плоті й крові люди, яка вирішують не боятися, і щось втрачають у боротьбі з ним. Надію, майно, здоров’я, або навіть життя.

Не бракує також історій, в яких неможливо визначити, хто саме є драконом, і де справжні герої. Де зло залишається невідомим, і від того сильнішим, пожираючи все на своєму шляху.

І, насамкінець, є там тексти, від яких може додатися сивини. Власне, якими ще можуть бути репортажі про Україну 2004-2014 років.

Дивно тримати в руках книгу, яку можна порадити абсолютно всім.

 

Костянтин Левін, блог Litteralis.com

Published in Книжкова полиця

Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Security Code: