Skip to content →

January 1991. Images of Freedom. Compiled by Erika Miknevičiūtė

January 1991. Images of Freedom. Compiled by Erika Miknevičiūtė. National Museum of Lithuania, 2005

January 1991. Images of Freedom. Compiled by Erika MiknevičiūtėКнига-хроніка січня 1991-го року у Вільнюсі, коли Литва першою з радянських республік здобула незалежність.

Це видання – великого формату, і складається з кількох частин. Найбільша – чорно-білі фотографії драматичних подій зими 1991-го: вторгнення регулярних частин радянської армії до Вільнюса, захоплення Будинку преси і Литовської телерадіокомпанії, штурм Вільнюської телевежі та відчайдушна спроба її захисту неозброєними мешканцями Вільнюса (14 загиблих, сотні поранених), оборона протестувальниками будівлі парламенту, траур за загиблими.

Решта книги – стаття Антанаса Кулакаускаса про січневі події та детальна хронологія всього періоду становлення незалежної Литви, від 11 березня 1990 року по 6 вересня 1991-го.

Все разом – фотографії, стаття і ширший контекст хронології – створює колосальне емоційне враження, повністю занурюючи в атмосферу Вільнюса того часу, а фотографії вуличних протистоянь мимоволі закликають до порівнянь з бурхливими подіями в інших країнах колишнього СРСР і всього Східного блоку.

Костянтин Левін, GoodReads

 

Published in Книжкова полиця